Tid til at brygge sin egen øl

Tid til at brygge sin egen øl

At der skyder mange små bryggerier op rundt omkring, kan kun glæde en ølentusiast. Glæden vil at prøve forskellige slags bryg og øltyper er lige mig. Alle, der har det som mig, ved dog også, at det kan være en blandet fornøjelse, da ikke alle er lige gode til det.

 

Bryg selv i stedet

 

For at finde ud af, om det var noget, jeg kunne gøre bedre selv, og om det virkelige var så svært at kaste sig ud i, fik mig til at prøve for mig selv. Jeg startede i det små med en starterboks. Jeg synes selv, jeg ved rigtig meget om øl, og jeg har også en god teoretisk viden om det at brygge, men jeg har aldrig prøvet det før. Med en starterboks så er det eneste andet, der er nødvendigt, en stikkontakt og vand til brygningen. Det er til at overskue, så jeg bestilte sådan et med det samme. Det er nemt at finde guides til, hvordan du bruger udstyret, og det er ikke så svært, som du måske går og tror.

 

Udstyret er ikke nok

 

Med vand, el og starterboks får du dog ikke meget øl. Der skal andet og mere til, når den står på ølbrygning som for eksempel malt, humle og gær. En sidste og meget vigtig ingrediens er sukker, for uden sukkeret har gæren ikke noget at leve af, og uden gæringsproces, ingen øl. Alle disse ingredienser fås med forskellige egenskaber og evner, og du skal overveje, om du er til våd- eller tørgær, ligesom om din øl skal brygges på lyst eller mørk sukker. Alle disse overvejelser og det, der kommer i din starterboks er nemlig det, der i sidste ende skaber din øl og din helt egen smag. Min første produktion gik over al forventning, og jeg er ikke færdig med at brygge, og jeg er ikke færdig med at eksperimentere med smag.